Begeleiding bij een echtscheiding

“Wij gaan scheiden” , je hoort het helaas steeds vaker. Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis niet alleen voor jullie, maar zeker ook voor jullie kind(eren). Naast de financiële gevolgen zijn er ook emotionele en psychologische gevolgen die een grote rol spelen. Vooral die emotionele en psychologische gevolgen worden nogal eens vergeten. Echter kunnen deze over vele jaren uitstrekken en grote schade aanrichten. Als conflicten tussen jou en je ex-echtgenoot blijven voortduren dan zullen deze gevolgen verergerd worden en zelfs zo erg worden dat ze je leven gaan beheersen. Raadzaam is om de conflicten op een constructieve manier met elkaar te bespreken en tot afspraken te komen. Wanneer er afspraken zijn gemaakt is het tijd om afstand van elkaar te nemen als partners. Ze zeggen wel eens: ‘Partners scheiden, ouders niet’ en zo is het maar net. Als ouders moeten jullie samen beslissingen kunnen maken en deel uitmaken van het leven van jullie kind. Maar als partners leiden jullie twee verschillende levens en moeten jullie elkaar rust gunnen. Best ingewikkeld dus! Niet alleen voor jullie, maar ook voor jullie kinderen. echtscheiding
Vaak wordt er gezegd dat een echtscheiding voor kinderen minder erg is dan voortdurend te moeten leven met ruziënde ouders, maar dat idee wordt niet gesteund door wetenschappelijk onderzoek. Anderzijds valt niet te ontkennen dat ook chronische of heftige conflicten tussen de ouders ernstige gevolgen hebben voor de kinderen. In gezinnen met veel ruzie en geweld kan een echtscheiding daarom wel degelijk beter zijn voor de kinderen. Van belang is wel dat deze scheiding op een zo goed mogelijke wijze verloopt. Het aller belangrijkst is om als ex-partners een goede vorm te vinden om na de echtscheiding zo respectvol mogelijk met elkaar te blijven omgaan. Zo kunnen jullie je als ouders optimaal inzetten. Samen zullen we een ouderschapsplan opstellen en zullen er samen met het kind in alle openheid afspraken worden gemaakt. Het ouderschapsplan bevat o.a. een zorgregeling een omgangsregeling, de manier van informatieverstrekking en kinderalimentatie.

Hoe kan ik jullie helpen?

Ik wil jullie helpen om dit moeilijke traject op een zo goed mogelijke manier te doorlopen, niet alleen voor jullie, maar ook voor jullie kind(eren). We gaan hierbij op zoek naar oplossingen en niet naar problemen. Jullie zijn allebei meer tot overleg in staat dan jullie denken. Je moet alleen over een drempel heen en daar help ik je bij. Wil jij graag begeleiding bij jouw echtscheiding? Neem contact met me op en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

echtscheiding en begeleiding bij een echtscheiding, een echtscheiding met kinderen, echtscheiding maastricht, echtscheiding,

Echtscheiding en kinderen

Voor kinderen volgt er na een echtscheiding vaak een jarenlange zoektocht naar rust en stabiliteit. Doordat er vaak zo veel gebeurd in hun leven lopen ze achter op andere dingen, waardoor ze sneller in de problemen raken (vechtpartijen, concentratieproblemen, pestgedrag). In deze moeilijke tijd is het daarom belangrijk dat kinderen goede begeleiding krijgen. Kinderen kunnen en willen niet altijd hun gevoelens delen met hun ouders en komen zo in een lastige en eenzame positie terecht. Toch gaat het leven verder, in een nieuwe situatie. Het is daarom noodzakelijk dat een kind over zijn/haar emoties kan praten. Kinderen moeten mee scheiden en hebben daarom het recht op hun eigen manier van rouw- en verliesverwerking, passend bij hun leeftijd. Zij moeten net als jullie, de kans krijgen om verder te gaan in hun nieuwe leven.
Als kind van gescheiden ouders heb ik ervaren hoe vervelend een echtscheiding kan zijn voor zowel ouders als kinderen. De gevolgen van een echtscheiding voor een kind mogen dan ook niet onderschat worden. Mogelijke reacties van een kind op een echtscheiding zijn bijvoorbeeld: angst, boosheid, woede uitbarstingen, slechtere prestaties op school, een laag zelfbeeld, onverschilligheid, bezorgdheid en schuldgevoelens. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, de kwaliteit van hechting en de emotionele veerkracht zal een scheiding als meer of minder belastend worden ervaren. Daarnaast hangen de gevolgen van een echtscheiding samen met de posities die beide ouders tijdens en na de scheiding innemen tegenover elkaar en tegenover het kind.

Hoe kan ik jullie kind helpen?

Voor kinderen bied ik speciale echtscheiding begeleiding door op een nuchtere, speelse manier uitleg te geven over de situatie. Deze begeleiding is vooral gericht op het leren begrijpen en verwerken van de scheiding.
Naast individuele therapie bied ik ook groepssessie aan voor kinderen die een echtscheiding doormaken of hebben doorgemaakt. Gun je kind ook om een nieuwe start te maken. Neem dan gerust contact met me op. Ook kun je een kijkje nemen op mijn blog waar tips staan over hoe nu om te gaan met je kinderen tijdens een scheiding.

 

Echtscheiding en jongeren echtscheiding met kinderen, echtscheiding begeleiding

Gaan jouw ouders scheiden of zijn ze misschien al gescheiden, dan is psychologenpraktijk Amatus er ook voor jou. Een scheiding is een hele heftige gebeurtenis waarbij je hele leven op zijn kop wordt gezet. Ook wanneer je ouder bent kan dit nog steeds een grote impact hebben. Ouders denken vaak: “die redt zich wel” en verwachten ze van je dat je je aanpast en verder gaat in je nieuwe leven. Dit brengt jou in een moeilijke situatie. Er zullen heel veel dingen gaan veranderen. Het oude gezin houdt op te bestaan, je moet misschien in twee huizen gaan wonen, verhuizen of zelfs wennen aan een nieuwe partner.
Je ouders hebben gekozen voor een scheiding, jij niet! Toch zul je ermee moeten dealen, hoe hard dat ook klinkt.

 

Hoe kan ik jou helpen?

Psychologenpraktijk Amatus is een plek waar je jezelf mag zijn. Jij staat voorop. Niet je ouders, maar jij. Jij bent het allerbelangrijkst! Belangrijk om te vertellen is ook dat je mij alles kunt vertellen wat je krijt wil, alles blijft tussen ons. Ik mag namelijk niets delen met jouw ouders zonder jouw toestemming.
Samen zullen we zoeken naar mogelijkheden om jouw problemen op te lossen en zo goed mogelijk om te gaan met deze moeilijke situatie.
Wil jij graag de voordelen van gesprekken met een psycholoog ervaren? Neem dan contact op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.

echtscheiding maastricht scheiden

Een echtscheiding is een moeilijke periode in je leven. Ik help je door deze emotionele moeilijke tijd heen.