Vreemdgaan relatietherapie sittard
Vertrouwen na vreemdgaan
23 november 2015

Alleen de Feestdagen in: feestdagen na een scheiding echtscheiding scheiden

Een scheiding is een heftige gebeurtenis. Je hele leven staat op zijn kop. Misschien heb je het al verwerkt, misschien zit je er nog midden in.
De feestdagen zijn altijd van die lastige dagen! Vooral wanneer je (pas) gescheiden bent, kunnen deze dagen bijzonder moeilijk en pijnlijk zijn.
Voortdurend komen die herinneringen naar boven over hoe het vroeger was. Je wordt er ook de hele tijd mee geconfronteerd. Kerst liedjes, reclames, families die kerstinkopen doen, gezinnetjes die over de kerstmarkt lopen. En jij.. jij voelt je alleen.
Misschien nog wel erger dan die herinneringen, zijn de gedachten aan hoe het had moeten zijn.
Dorothy Parker verwoorde in haar blog perfect hoe de feestdagen kunnen zijn voor een gescheiden vrouw. Haar post staat hier: happy hausfrau

Hieronder heb ik een stukje van haar post vertaald.

 

I’m a Divorced Mom echtscheiding, scheiden, feestdagen alleen, ik wil scheiden

And I’m going to survive Christmas, dammit. scheiden, echtscheiding, ik wil scheiden, scheiding

“Kerst 2012 zal de zevende kerst worden die ik doorbreng als een gescheiden moeder.

Normaal gesproken, zorgt deze tijd van het jaar ervoor dat ik me in een psychotische, neurotische, eten-en drinkende neerwaartse spiraal bevindt.

Mijn gebruikelijke reactie op het horen van kerst muziek op de radio en het zien van alle commercials op tv met twinkelende lichtjes en perfecte families die perfecte cadeautjes openen in hun perfecte woonkamer, gekleed in hun perfecte pyjama, is om mentaal onderuit in de foetushouding te gaan liggen tot 26 december.

Maar niet meer. Niet dit jaar, nooit meer.

Onze kerstvieringen na de scheiding waren gevarieerd, dat is zeker, maar ze hebben allemaal een ding gemeen: ik liep continue met een knoop in mijn maag. Ik werd niet alleen achtervolgd door de geesten van voorbije kerstfeesten, maar ook door de geesten genaamd “Hoe het had kunnen zijn” en “Hoe het had moeten zijn”. Ik leefde in het verleden en vreesde het heden.

Ik ben een trage leerling, mensen. Het heeft lang geduurd voor ik besefte dat het niet de kerstdagen zijn die ik haat. Ik haat hoe ik reageer op deze dagen. Of ik het nu wil toegeven of niet, mijn houding ten opzichte van de feestdagen en alles wat daarbij hoort heeft mijn kinderen geen goed gedaan en mijzelf zeker ook niet.

Maar er is iets gebeurd. Ik kan niet precies lokaliseren wat, of wanneer het heeft toegeslagen, maar het heeft me geraakt. En hard.

Mijn kinderen worden met de seconde ouder. Over een paar jaar zullen ze volwassen zijn. En zullen ze het huis hebben verlaten. Op weg naar hun eigen avonturen, hun eigen leven.

Wil ik dat hun herinnering aan Kerstmis er eentje is van een verdrietige moeder, die zit te huilen in haar koffie wanneer zij hun cadeautjes openen? Of wil ik dat zij een herinnering hebben aan een moeder die de feestdagen met vreugde omarmde en die de melancholie en spijt buiten de deur hield. Ik denk dat ze dat het laatste willen. En dat wil ik ook.

Dus verover ik de feestdagen terug. Ik ben niet alleen van plan om deze kerst te overleven, ik ga er ook nog van houden. Ik ga er net zo van genieten als voor mijn scheiding, net zoals toen de kinderen nog klein waren en het leven perfect leek. Want weet je? Het leven is nog steeds perfect. Het is veranderd, dat is een ding wat zeker is. Maar op zijn eigen manier is het nog steeds perfect.

Het grootste geschenk wat ik mijn kinderen dit jaar zal geven is een gelukkige moeder. Een moeder die niet langer in elkaar krimpt wanneer iemand haar “Prettige Feestdagen” wenst.

Een moeder die financieel gezien misschien dan wel niet in staat is om hen de mooiste cadeaus te geven. Maar wel een moeder die hen desondanks een onbetaalbaar cadeau kan geven en dat is Liefde. Liefde en een levensles.”

Hopelijk kan ik volgend jaar een post schrijven over kerstmis. En dan niet alleen over het overleven ervan, maar over het genieten ervan.

 

Ik hoop dat het jou, net als de schrijfster van het verhaal hierboven, zal gaan lukken om toch van de komende feestdagen te gaan genieten. Al is het maar een klein beetje.

________________________________________________________________

Vaak zit je in een emotionele achtbaan na een scheiding. Hulp kan daarbij ontzettend fijn zijn.
Lukt het je niet om zelf uit deze negatieve gedachtes te komen of heb je hulp nodig bij het verwerken van je gevoelens. Neem dan gerust contact met me op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te plannen.

Voor nu, heel veel sterkte!