Angststoornis-paniekstoornis-agorafobie
Naar een psycholoog…Ik ben toch niet gek?
6 augustus 2015

Ik wil scheiden!

Helaas hoor je het tegenwoordig steeds vaker “wij gaan scheiden”. Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor jou maar zeker ook voor je kind(eren). Vaak wordt er gezegd dat een echtscheiding voor kinderen minder erg is dan voortdurend te moeten leven met ruziende ouders. Echter wordt dit idee niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Nu weet ik wel dat het niet te ontkennen valt dat chronische heftige conflicten tussen ouders ernstige gevolgen hebben voor de kinderen. Daarom kan een echtscheiding in gezinnen met veel ruzie en geweld wel degelijk beter zijn voor de kinderen.Wat hierbij wel ontzettend belangrijk is, is dat de echtscheiding op een zo goed mogelijke manier verloopt. Vindt samen met je ex-partner een manier om na de echtscheiding zo respectvol mogelijk met elkaar om te gaan en je als ouder optimaal in te zetten. “Partners scheiden, Ouders niet!”

Kinderen en een echtscheiding

Voor kinderen is een echtscheiding een heel heftige ervaring. Hun hele leven wordt in een keer helemaal overhoop gegooid. Hoe help je de kinderen na een echtscheiding? Allereerst is het belangrijk dat jij je kind op een goede, duidelijke manier ondersteunt. Ik zal hieronder kort wat tips geven. Een psycholoog kan jullie ondersteuning bieden bij dit proces.

Luister goed naar je kind

Je kind heeft veel vragen over de echtscheiding. Het maakt zich zorgen over veel dingen en moet soms zijn verhaal kwijt. Het belangrijkste advies dat ik kan geven is: neem de tijd om goed te luisteren naar je kind. Onderbreek je kind niet en kom niet te snel met oplossingsgerichte reacties. Je kind wil gehoord worden.

Vaak zijn kinderen wat terughoudend in het tonen van hun emoties, omdat ze bang zijn dat jij ervan overstuur raakt. Laat je kind weten dat er ruimte is voor zijn/haar gevoelens.Vertel je kind bijvoorbeeld dat het normaal is om te hopen dat jij en je ex-partner weer bij elkaar komen. Je kind kan zich schamen voor deze wens.Leg uit dat dit niet nodig is, omdat alle kinderen willen dat hun ouders bij elkaar zijn. Benadruk tegelijkertijd dat jullie echt niet meer bij elkaar komen. Je kind heeft behoefte aan duidelijkheid.

echtscheiding maastricht scheiden

Je kind is niet schuldig.

Leg je kind uit dat de scheiding niet zijn schuld is. Veel kinderen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding. Je moet je kind er herhaaldelijk van overtuigen dat alle ruzies en de scheiding absoluut niet zijn/haar schuld zijn.Voornamelijk in de eerste jaren na de scheiding is dit erg belangrijk.Blijf benadrukken dat de scheiding een beslissing is van jou en je partner en dat jullie kind hier niets meer te maken heeft.

Maak het niet mooier dan het is…

Vertel je kind geen smoesjes, bijvoorbeeld dat papa even weg is. Kinderen voelen namelijk precies aan wanneet jij iets voor ze achterhoudt. Ze zullen dat als onprettig ervaren, zelfs als je het doet ter bescherming.Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid.

Weg met negativiteit

Ik snap dat het heel moeilijk kan zijn, maar ga niet wijzen! Ook al heb je zo veel frustraties tegenover je partner, houd deze voor jezelf! Laat je in het bijzijn van je kind niet negatief uit over je partner. Het probleem hierbij is namelijk dat je kind in een loyaliteitsconflict terecht komt.
Wanneer je met je partner wil communiceren doe je dat met hem, niet via je kind. Jouw kind mag van allebei zijn ouders houden. Als je je kind daarin belemmert zal het zich terugtrekken, gaan liegen of somber worden.

Deal met je eigen problemen

Dit klinkt misschien heel hard. Maar wat ik daarmee wil zeggen is, zorg dat je je eigen emoties verwerkt. Praat met vrienden, familie of een psycholoog, maar voorkom dat je je kind opzadelt met jouw problemen

Stel je kind gerust

Vaak zijn kinderen bang dat er na de echtscheiding te weinig geld zal zijn voor eten, kleding of het huis. Leg je kind uit dat die angst onterecht is. Kinderen die bij hun moeder gaan wonen, kunnen soms bang zijn voor hun veiligheid. Opeens is die stoere papa namelijk uit beeld. Vertel je kind daarom wat je van plan bent te doen bij brand of tegen inbrekers, zodat je kind zich geen zorgen hoeft te maken.

Praat over vriendjes met gescheiden ouders.

Als je je kind vraagt naar vriendjes van wie de ouders ook gescheiden zijn, geeft het je een beter beeld van hoe je kind een scheiding ziet en waar het bang voor is. Dit geeft jou aanknopingspunten om bepaalde zaken met je kind te bespreken en mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen. Daarnaast kun je je kind bewust maken dat het niet de einige is met gescheiden ouders.

Lees samen een boek over scheiden

Een goede manier om de echtscheiding met je kind te bespreken is door samen een boek te lezen over scheiden. Op deze manier kun je stapje voor stapje alle onderwerpen en stadia’s samen met je kind bespreken. Door het lezen van een boek zal je kind een concrete aanleiding hebben om vragen te stellen. Dit zorgt voor meer structuur in de gedachten van je kind.

Begeleiding bij een echtscheiding

Een onverwachte en/of ongewenste scheiding hakt diep in op je leven. Je kunt dan alle hulp gebruiken die je maar kunt vinden. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen en je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Vaak weten mensen niet zo goed wanneer ze nu wel of niet een psycholoog moeten inschakelen. “Stel ik me niet aan?” Ook gevoelens van schaamte spelen vaak een rol. Want “ben je niet gek als je naar een psycholoog gaat?” Nee!! Juist het tegendeel is waar. Wanneer jij besluit dat je het niet meer alleen kan, en hulp van buitenaf toelaat, is dat ontzettend dapper! Zelf vind ik het heel jammer dat dit stigma nog steeds bestaat en probeer ik dit dan ook op alle mogelijke manieren tegen te gaan.
Wil jij graag hulp of begeleiding ontvangen tijdens jouw scheiding of ben je op zoek naar tips rondom de opvoeding en hoe nu om te gaan met jullie kinderen. Neem dan gerust contact met ons op.
Op de pagina begeleiding bij een echtscheiding vind je meer informatie over de werkwijze die er gehanteerd wordt.