echtscheiding maastricht
Ik wil scheiden| Wat nu met mijn kinderen?
28 juli 2015
Burn-out
31 augustus 2015

Als je naar een psycholoog gaat dan ben je er slecht aan toe. Althans, dat is de overtuiging die momenteel nog grotendeels heerst binnen onze samenleving. Een overtuiging die gebaseerd lijkt te zijn op het onderscheid tussen ‘gezond’ en ‘ziek’. Maar klopt dit eigenlijk wel? En waarom deinzen mensen nog steeds terug voor psychologische hulp?

Nou precies daarom.. Er bestaat nu eenmaal een stigma op het naar een psycholoog gaan. “Ik ben toch niet gek!”. Nee inderdaad dat ben je niet! Psychologische hulp inschakelen betekent namelijk helemaal niet dat je gek bent. Wat het wel betekent is dat je een probleem hebt waar je op dit moment niet zelf uitkomt. Een psycholoog is een expert op het gebied van geestelijke problemen en kan jou daarom helpen om het probleem op een zo goed mogelijke manier op te lossen. Eigenlijk is het dus alleen maar heel erg dapper wanneer je een psycholoog inschakelt en deze toelaat om je te helpen. Je zou het juist gek kunnen noemen wanneer je dit niet doet en blijft lopen met je problemen, enkel omdat er een bepaald stigma heerst. Wat je misschien niet beseft is dat daardoor het probleem alleen maar groter wordt totdat je op een bepaald moment niet meer kan. Dit kan leiden tot problemen binnen de relatie, onzekerheid, maar ook vermijdingsgedrag en depressieve gevoelens.

Persoonlijk zie ik het als een uitdaging om het stigma ‘als je naar een psycholoog gaat ben je gek’ te veranderen in ‘je hoeft niet gek te zijn wanneer je naar een psycholoog gaat’. Graag wil ik het gevoel creëren dat psychologische hulp een toegevoegde waarde heeft in het bereiken van persoonlijke groei en ontwikkeling. Het onderscheid tussen ‘gezond’, ‘ziek’ of ‘gek’ is daarbij irrelevant.

Wat ik jullie wil meegeven: psychologen zijn niet voor gekke mensen.

Psychologen zijn niet voor gekke mensen. Veel mensen gaan naar een psycholoog om hun hart te luchten, om persoonlijk te groeien of gewoon om hulp te krijgen om een probleem op te lossen waar ze zelf niet uit komen. Dat is niet gek, alleen maar normaal, toch? Je wilt ten slotte niet met de problemen blijven lopen.

Laat je niet tegenhouden

Erg belangrijk is dat je je vooral niet laat tegenhouden door de heersende gedachte. Als je hulp nodig hebt is het alleen maar heel erg goed dat je hulp gaat zoeken.
Belangrijk hierbij is dat je een psycholoog zoekt die bij je past. Iemand die je begrijpt, naar je luistert en de behandeling op jou aanpast.


Je bent helemaal niet gek als je naar een psycholoog moet.

Een cliënt vertelt

Een tijd geleden heb ik met een cliënt gesproken. Dit is hoe zij erover dacht.
“In totaal heb ik ongeveer 1 jaar bij de psycholoog gelopen en ik zou mezelf totaal niet als gek bestempelen. Ik ben hooggevoelig en weet dankzij haar hoe ik hier nu mee om moet gaan. Ik ben geen aansteller. Ik moest wel gewoon even horen dat het niet gek was dat ik helemaal ingestort was, ik moest even horen dat het niet mijn schuld was en dat ik geen aansteller was. Want ik was en ben niet gek, al dacht ik dat alles aan mij lag. Ze leerde mij om alles weer op een positievere manier te zien.”

Gelukkig heeft deze cliënt wel de stap durven nemen om naar een psycholoog te gaan. Ik zeg altijd: “Je moet het zelf doen, maar je staat er niet alleen voor.”