Burn-out
31 augustus 2015
Vreemdgaan relatietherapie sittard
Vertrouwen na vreemdgaan
23 november 2015

En dan donder je van je roze wolk af…

Relatieproblemen door de komst van een baby

De komst van een baby, fantastisch nieuws! Stralende ouders met een wolk van een baby.
Maar… niet voor iedereen pakt gezinsuitbreiding zo rooskleurig uit. Als psycholoog zie ik vaak uitgeputte jonge ouders die elkaar kwijt aan het raken zijn en alleen nog maar aan het overleven zijn. Dat hadden ze zich vooraf toch heel anders voorgesteld. Want wees nou eerlijk, iedereen praat altijd alleen maar over hoe fantastisch het is om een kindje te krijgen. De zware tijden worden vaak niet benoemd.De komst van een baby verandert je leven. Je hebt opeens heel veel verantwoordelijkheid en je bent niet alleen maar partner maar ook ouder. Deze rollenverandering brengt vaak moeilijkheden met zich mee. Verder brengt de komst van een kindje problemen met zich mee als een gebrek aan nachtrust, moeite met verantwoordelijkheden, problemen met de verdeling van huishoudelijke taken, de impact van borstvoeding en een afname in zin en tijd voor intimiteit. Dit alles doet een relatie natuurlijk geen goed.

In plaats van een team te vormen en de klus samen te klaren worden partners niet zelden elkaar vijanden. De vrouw klaagt dat de man weinig initiatief toont in de zorg voor de baby en het huishouden. Vaak is het echter zo dat mannen moeilijk worden toegelaten. Alles moet op haar manier. Ook hebben nogal wat vrouwen moeilijkheden met het vragen naar hulp van hun partner. Ze vinden eigenlijk dat hun partner moet aanvoelen dat zij ondersteuning nodig hebben. De man is vaak erg onzeker. Hij gaat ervan uit dat de vrouw het allemaal beter weet en kan en pakt zijn rol als vader maar beperkt op. Hij ondersteunt zijn partner niet voldoende en neemt te weinig initiatief door de huilende baby bijvoorbeeld te snel maar weer aan haar toe te vertrouwen. Daarnaast gaan veel mannen ondanks drie  feministische golven nog steeds ervan uit dat het vooral de taak van de man is om te zorgen voor brood op de plank en dat het huishouden en kinderen vooral taken zijn van de vrouw.Beiden komen niet meer toe aan elkaar als partners en dreigen te verdrinken in hun ouderschap.

Amerikaans onderzoek laat eenzelfde beeld zien: 2/3 van alle relaties verslechtert aanzienlijk binnen 3 jaar na de geboorte van een kind. Als ouders, al voordat de baby komt, geleerd hebben om effectief met hun conflicten om te gaan, scheelt dat heel veel in het hanteren van alle hobbels, die je als jonge ouders nu eenmaal tegenkomt.

Bij psychologenpraktijk Amatus geven we ook kortdurende relatietherapie voor aanstaande en jonge ouders over bovengenoemde thema’s. Voor meer informatie over relatietherapie nabij Sittard Limburg ,  kun je een kijkje nemen op onze website: www.psychologenpraktijk-amatus.nl