Trauma trauma

Een vervelende gebeurtenis wordt een trauma genoemd wanneer je er ernstige psychische klachten van ondervindt. Er is iets ingrijpends gebeurd wat zo anders, schokkend, pijnlijk of extreem is dat het je niet lukt om dit zomaar te vergeten. Je merkt dat je schrikachtiger bent dan normaal, je voelt je gespannen en onrustig en wordt soms ineens overvallen door flashbacks van de gebeurtenissen. Deze kunnen zo intens zijn dat het bijna levensecht is en denkt het trauma opnieuw te beleven. Het kan ook dat je nachtmerries hebt waarin het lijkt alsof je het trauma opnieuw beleeft.

De confrontatie met het trauma aangaan

De confrontatie met wat er is gebeurd is vaak zo pijnlijk, dat je dit uit de weg gaat. Je praat er niet over, gaat situaties die je aan het trauma laten denken uit de weg en probeert er niet aan te denken. Het lijkt alsof je gevoel is verdoofd, je hebt nergens zin in en voelt je lusteloos. Het liefst zou je het gewoon vergeten en verder gaan met je leven. Misschien ben je ook wel bang met wat er zou gebeuren wanneer je de herinneringen toelaat.
Daarnaast be√Įnvloed zo een heftige gebeurtenis vaak ook de manier waarop je naar jezelf en naar de wereld kijkt op een negatieve manier. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van schuldgevoelens of schaamte, onzekerheid, minder vertrouwen, je voelt je alleen, onveilig en op je hoede.
Herken jij jezelf in deze symptomen? Dan zou het zo kunnen zijn dat je traumaklachten of een post traumatische stress stoornis (PTSS) hebt. Neem vrijblijvend contact met me op.

Behandeling van trauma trauma

Gebeurd is gebeurd, zul je misschien wel denken. Een psycholoog kan mij niet helpen om alles te vergeten of de tijd terug te draaien. Maar.. wat ik jou wel kan leren is om je trauma te verwerken en het een plekje te geven. Vergeten zul je het inderdaad nooit, maar ik kan je wel helpen om ervoor te zorgen dat je weer verder kunt gaan met je leven.
Uit onderzoek is gebleken dat vermijding juist zorgt voor het in stand houden van de klachten. Door jezelf juist bloot te stellen aan de pijnlijke herinneringen, kun je verwerken wat er gebeurd is. Door jezelf te confronteren en de nare ervaring te doorlopen zal de pijn afnemen. De herbelevingen van het trauma zullen steeds meer afnemen.
Verder is het belangrijk om te onderzoeken welke invloed de ingrijpende gebeurtenis nu nog op je heeft. Welke gedachten en gevoelens spelen een rol? Samen gaan we die gedachten opsporen en grondig onderzoeken. Ik ga je leren om deze gedachten te vervangen voor andere, meer helpende gedachten.

Door het toepassen van bewezen technieken uit de psychologie kun je het trauma overwinnen. Je gaat aan de slag met oefeningen en rollenspellen zodat je in een vertrouwde omgeving kunt oefenen met het aanleren van nieuwe vaardigheden

trauma psycholoog limburg

Traumaverwerking is belangrijk om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Ondanks dat je een vervelende gebeurtenis niet kunt vergeten , kan ik je wel begeleiden in het verwerkingsproces.